14:35 2017 Spalio 23
Vilnius+ 2°C
Tiesioginis eteris
    Maisto produktai pardotuvėje. Archyvinė nuotrauka

    Privalomos maistingumo deklaracijos padės išsirinkti sveikesnį maistą

    © Flickr/ Lee Maguire
    Visuomenė
    Gauti trumpą nuorodą
    98 0 0

    Nuo gruodžio vidurio maisto produktų etiketėse bus nurodoma maistingumo deklaracija. Pasak specialistų, renkantis sveikatai palankesnius produktus vartotojams ji suteiks daugiau informacijos.

    VILNIUS, liep 19 — Sputnik. Nuo 2016 metų gruodžio 13 dienos maisto produktų ženklinimo etiketėse bus privaloma pateikti informaciją apie maisto produkto maistingumą, praneša nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI).

    Nauja tvarka įsigalios pagal 2011 metų spalio 25 dienos Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams.

    Privalomoje maistingumo deklaracijoje turės būti pateikta informacija apie maisto produkto energinę vertę, riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekius. Be privalomos informacijos gamintojas papildomai galės nurodyti mononesočiųjų, polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekius, poliolių, krakmolo, skaidulinių medžiagų bei vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekius.

    Maisto produkto maistingumo deklaracija
    Maisto produkto maistingumo deklaracija

    Gruodį tokios maistingumo deklaracijos turės būti ant visų fasuotų maisto produktų etikečių. Tačiau yra maisto produktų, kuriems taikoma išimtis pavyzdžiui alkoholiniai gėrimai, kurių alkoholio koncentracija tūrio procentais didesnė kaip 1,2%,  nefasuotiems maisto produktams, sveriamiems produktams.

    Sudarant maisto produkto maistingumo deklaraciją gamintojas pateiks vidutines maistinių medžiagų vertes.

    Pasak instituto Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėjos pavaduotojos Vaidos Žeimienės, vidutinės maistinių medžiagų vertės gali būti ištirtos instituto laboratorijoje, tyrimai pagrįsti maisto produkto analize.

    "Kitas variantas — vidutines maistinių medžiagų vertes galės teoriškai apskaičiuoti ir instituto specialistai. Šios paslaugos yra mokamos ir maisto produktų gamintojai galės pasirinkti jiems priimtiniausią variantą", — pridūrė Žeimienė.

    Pasak NMVRVI specialistų, maisto produktų pasirinkimas yra labai svarbus sprendžiant nutukimo, širdies ir kitų kraujotakos sistemos ligų, cukrinio diabeto problemas.

    Sveikatai nepalankių maisto produktų gausa, jų prieinamumas, ypač kainos atžvilgiu, aktyvios pardavimų strategijos ir informacijos vartotojams stygius sunkina sveikatai palankių maisto produktų pasirinkimą.

    Instituto specialistų įsitikinimu, maisto produktų ženklinimas, nurodant maistinę vertę, — vienas būdų informuoti vartotojus apie maisto produktų sudėtį bei padėti jiems tinkamai pasirinkti.

    Post-sovietinių šalių gyventojų nutukimas
    © Sputnik/
    Post-sovietinių šalių gyventojų nutukimas
    Community standardsDiscussion

    Svarbiausios temos