05:46 2017 Rugpjūčio 21
Vilnius+ 13°C
Tiesioginis eteris
    Šokoladiniai saldainiai, archyvinė nuotrauka

    Dėmesio: ukrainietiški saldainiai gali sukelti alergiją

    © Photo: Pixabay
    Visuomenė
    Gauti trumpą nuorodą
    44 0 0

    Lietuvoje parduodami ukrainietiški saldainiai "Slyvos ir abrikosai su graikiniais riešutais" savo sudėtyje turi alergenų, nepaženklintų ant etikečių, dėl to jie šalinami iš rinkos, o šiuos saldumynus įsigiję pirkėjai gali juos grąžinti

    VILNIUS, balandžio 27 — Sputnik. Ukrainietiški saldainiai "Slyvos ir abrikosai su graikiniais riešutais" dėl ženklinimo etiketėse nenurodytų alergenų šalinami iš rinkos, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

    Valstybinės kontrolės metu didmeninėje prekybos įmonėje UAB "Baltijos Bretlingis" (Šilutės plentas 23, Klaipėda) buvo atrinkti ukrainietiškų saldumynų mėginiai sulfitų ir kalio sorbato kiekiui ištirti.

    Atlikus laboratorinius tyrimus, nustatyta, kad saldainiuose esama maisto priedų — sulfitų SO2 (90 mg/kg) ir kalio sorbato, kurie produktų ženklinimo etiketėse nebuvo nurodyti. Kadangi sulfitai priskiriami alergenams, reikalaujama, kad etiketėse apie tai būtų nurodyta paryškintai, jei produktų sudėtyje jų yra daugiau kaip 10 mg/kg.

    Nustatyta, kad UAB "Baltijos Bretlingis" į Lietuvą įvežė 294 kilogramus šių saldumynų (196 pakuotės po 1,5 kilogramo, gamintojas — OOO "DN Klasik", Ukraina, tinkamumo vartoti terminas — 2017.09.16, išfasuoti po 1,5 kilogramo kartoninėse dėžutėse). Patikrinimo metu įmonės sandėliuose rasta 238,5 kilogramo importuotos siuntos kiekio, 55,5 kilogramo (37 pakuotės po 1,5 kilogramo) buvo išplatinti prekybos tinkluose.

    Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sustabdė saldainių "Slyvos ir abrikosai su graikiniais riešutais" realizavimą ir nurodė UAB "Baltijos Bretlingis" surinkti iš rinkos išplatintus saldainius. Juos realizuoti bus galima tik perženklinus, papildomai pažymėjus alergenus etiketėje.

    Gyventojai, įsigiję nurodytų saldainių "Slyvos ir abrikosai su graikiniais riešutais", gali grąžinti juos prekybininkams ir atgauti sumokėtus pinigus.

    Sulfitai maiste naudojami kaip konservantai, nors kai kuriuose produktuose (vynuogėse, krevetėse, abrikosuose, apelsinų sultyse, žirniuose, česnakuose, svogūnuose ir daugelyje kitų augalinių produktų) jų randama ir natūraliai. Tačiau augaliniuose produktuose esantys sulfitų kiekiai yra nedideli ir nesukelia alergijų. Sieros dioksidas ir kiti sulfitai slopina bakterijų dauginimąsi, pailgina maisto produktų vartojimo terminą. Kalio sorbatas (E202) — taip pat natūralus konservantas, pagamintas daugiausia iš sėklų.

    Dar šia tema

    Žuvys parduotuvių akvariumuose turi būti nesužalotos ir gyvybingos
    Neapsigaukite: rinkoje gali būti nesaugių maisto papildų
    Lietuvos muitinė 2016-aisiais sulaikė beveik 5 mln suklastotų prekių
    Lietuva beveik nugalėjo didžiausią XXI a priešą — GMO
    Tegai:
    alergija, saldainiai, Ukraina, Lietuva
    Community standardsDiscussion

    Svarbiausios temos