Neringoje dėl įtariamo žarnyno infekcijos protrūkio uždarytas restoranas

© Depositphotos / MNStudioОткрытый ресторан в Вильнюсе, архивное фото
Открытый ресторан в Вильнюсе, архивное фото - Sputnik Lietuva
Ekspertai nustatė, kad virtuvės darbuotojai nesilaikė higienos reikalavimų

VILNIUS, rugpjūčio 29 — Sputnik. Neringoje buvo pranešta apie galimą E.coli protrūkį, praneša Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos skyriaus spaudos tarnyba.

Пчелы - Sputnik Lietuva
Еkspertai įspėjo apie pesticidais apsinuodijusių bičių medaus pavojų

Dėl infekcijos plitimo susirgo šeši žmonės.

Manoma, kad ligos pasireiškimas susijęs su maistu, kurį lankytojai valgė viename iš Neringoje esančių restoranų.

Ketvirtadienį Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT Klaipėdos skyrius) sprendimu restorano veikla buvo sustabdyta.

"Informaciją apie galimą protrūkį gavome jau po darbo valandų ir į patikrinimą mūsų inspektoriai išvyko dar tos pačios dienos vakarą, o jį baigė jau po vidurnakčio. Nustatėme, kad restorane "Senasis uostas" nesilaikoma higienos reikalavimų, galima tarša dėl netinkamai laikomų ir džiovinamų indų, neužtikrinamas reikalavimas, kad virtuvės darbuotojai būtų pasitikrinę sveikatą", — sake Klaipėdos VMVT viršininkas Antanas Bauža.

Pasak jo, inspektorius įmonės savininkė informavo, kad sužinojusi apie galimą maisto protrūkį pati sustabdė restorano veiklą. Patikrinimo metu jame jau vyko valymo darbai.

Автомобиль скорой помощи во Франции. Архивное фото  - Sputnik Lietuva
Prancūzijos restorane mergina apsinuodijo indų plovikliu

Specialistai ištyrė maisto pavyzdžius, indus, ploviklius, darbinius drabužius, kurie galėjo būti užkrėsti, ir išsiuntė juos į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos įvertinimo instituto (NMRVRI) laboratoriją.

Žarnyno infekcija gali atsirasti dėl maisto produktų laikymo temperatūros pažeidimo, netinkamos darbuotojų higienos, netinkamo indų ir darbo paviršių dezinfekavimo kavinėje.

Ekspertai pažymi, kad tik asmeninė darbuotojų higiena ir sustiprintos savikontrolės sistemos maisto įmonėse gali užkirsti kelią maisto užteršimui.

Žarnyno infekcija taip pat vadinama "nešvarių rankų liga". Tai gali sukelti įvairūs organizmai. Vienas iš labiausiai paplitusių patogenų — rotavirusas.

Paprastai pirmieji simptomai pasireiškia pakankamai greitai: po patogeno patekimo į organizmą praeina nuo 6 iki 48 valandų.

Naujienų srautas
0
Pirma naujausiPirma seniausi
loader
LIVE
Заголовок открываемого материала