Mokslininkai paaiškino, kodėl cukrus sukelia žarnyno uždegimą

CC0 / Picjumbo / Коричневый сахар, архивное фото
Коричневый сахар, архивное фото - Sputnik Lietuva
Daugelis mokslininkų teigia, kad pagrindinė uždegiminės žarnų ligos plitimo išsivysčiusiose šalyse priežastis yra vakarietiška mityba, į kurią įeina daug cukraus turintys ir kaloringi maisto produktai

VILNIUS, spalio 29 — Sputnik. Amerikos mokslininkai, atlikdami eksperimentus su pelėmis, parodė, kad maistas, kuriame yra didelis cukraus kiekis, gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomą. Tai paaiškina, kodėl vadinamoji vakarietiška dieta padidina uždegiminių žarnų ligų riziką. Rezultatai paskelbti žurnale "Science Translational Medicine".

Šikšnosparniai taip pat nekalti?: Putinas pajuokavo apie COVID-19 atsiradimą - Sputnik Lietuva
"Šikšnosparniai taip pat nekalti?": Putinas pajuokavo apie COVID-19 atsiradimą

Uždegiminė žarnyno liga (IBD), tokia kaip Krono liga ir opinis kolitas, visame pasaulyje paveikė daugiau kaip 3,5 milijono žmonių. IBD pasireiškia kaip stiprus viduriavimas, pilvo skausmas ir kiti panašūs simptomai. IBD ypač paplitęs Vakarų šalyse, o tyrimai rodo, kad nuo 1980-ųjų šios ligos vis dažniau pasitaiko vaikams.

Daugelis mokslininkų teigia, kad pagrindinė uždegiminių žarnyno ligų plitimo išsivysčiusiose šalyse priežastis yra vakarietiška mityba, į kurią įeina daug cukraus turintys ir kaloringi maisto produktai. Yra žinoma, kad perdirbti saldūs maisto produktai padidina nutukimo ir diabeto riziką, tačiau cukraus vaidmuo vystantis IBD vis dar yra prieštaringas.

Amerikos biologai, vadovaujami Šahanšacho Chano (Shahanshah Khan) iš Teksaso universiteto Pietvakarių medicinos centro Dalase, atliko laboratorinius eksperimentus su pelėmis ir nustatė, kad graužikai, šeriami daug cukraus turinčiu maistu, yra labiau linkę sirgti storosios žarnos uždegimu nei pelės, gaunančios įprastą maistą.

Телефон в руках мужчины - Sputnik Lietuva
NVSC turėjusius sąlytį su COVID-19 pacientais apie izoliaciją informuos SMS žinute

Uždegiminiai procesai pelių žarnyne prasidėjo jau praėjus trims dienoms po to, kai jos pradėjo gauti daug cukraus turinčio maisto.

Tyrėjai nustatė, kad cukrus pakeitė žarnyno mikrobiomo sudėtį, visų pirma, palaikė bakterijas Akkermansia muciniphila, kurios skaido didelės molekulinės masės glikoproteinus, pagrindinius žarnyno epitelio ląstelių gaminamų gleivių komponentus.

Anksčiau manyta, kad šios bakterijos turi priešuždegiminį poveikį ir netgi buvo planuojama jas naudoti kovojant su nutukimu ir 2 tipo cukriniu diabetu. Bet tyrimo rezultatai parodė, kad padidėjus Akkermansia muciniphila skaičiui, sunaikintas apsauginis gleivių sluoksnis, išklojantis vidines žarnyno sienas, o tai leido kitoms bakterijoms patekti į gleivinę. Tai sukėlė storosios žarnos uždegimą.

Patvirtindami savo išvadas, mokslininkai nurodė faktą, kad opiniu kolitu sergančių pacientų žarnyne paprastai yra aktyvių fermentų, kurie ardo gleives.

Naujienų srautas
0
Pirma naujausiPirma seniausi
loader
LIVE
Заголовок открываемого материала