Mokslininkai suprato, kaip išgydyti migreną mityba

Lašiša - Sputnik Lietuva, 1920, 02.07.2021
Migrena yra neurologinė liga, kuri yra viena iš dažniausių lėtinio galvos skausmo priežasčių
VILNIUS, liepos 2 — Sputnik. Amerikos mokslininkai nustatė, kad mityba, kurioje gausu riebios žuvies ir kurioje yra ribotas kiekis augalinio aliejaus, padeda sumažinti galvos skausmą žmonėms, kenčiantiems nuo įprastos migrenos. Tyrimo rezultatai skelbiami žurnale The BMJ.
Migrena yra neurologinė liga, kuri yra viena iš dažniausių lėtinio galvos skausmo priežasčių. JAV nacionaliniai sveikatos institutai apskaičiavo, kad daugiau nei keturi milijonai žmonių visame pasaulyje kenčia nuo lėtinės migrenos, o priepuoliai įvyksta mažiausiai 15 kartų per mėnesį. Per priepuolį, kuris trunka nuo keturių valandų iki trijų dienų, žmonės negali normaliai veikti. Moterys nuo 18 iki 44 metų yra ypač jautrios migrenai.
AstraZeneca vakcina - Sputnik Lietuva, 1920, 01.07.2021
Lietuvoje skundžiamasi skiepijimu "negaliojančia" "AstraZeneca" vakcina
Šiuolaikiniai vaistai suteikia tik dalinį palengvėjimą ir dažnai turi neigiamą šalutinį poveikį, įskaitant sedaciją ir priklausomybę. Todėl mokslininkai nuolat ieško alternatyvių būdų kovoti su migrena.
JAV nacionalinio senėjimo instituto (NIA) mokslininkai kartu su kolegomis iš Nacionalinių sveikatos institutų ir Šiaurės Karolinos universiteto atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 182 suaugusieji, iš kurių 88 procentai buvo moterys, kurias nuo 5 iki 20 dienų per mėnesį kankino migrena.
Dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes, kurios 16 savaičių laikėsi kitokios mitybos: pirmoji grupė — daug riebios žuvies ir mažai augalinių riebalų, pirmiausia linolo rūgšties; antroje grupėje yra daug riebių žuvų ir linolo rūgšties; trečioji — kontrolinė — turėjo daug linolo rūgšties ir mažai riebių žuvų, maždaug tiek pat, kaip vidutinio amerikiečio mityboje.
Stresas - Sputnik Lietuva, 1920, 26.06.2021
Mokslininkai įvardijo dar vieną lėtinio streso pavojų
Linolo rūgštis, esanti kukurūzų, sojų pupelių ir kituose augaliniuose aliejuose, taip pat riešutuose ir sėklose, priklauso omega-6 nesočiųjų riebalų rūgščių — oksilipinų pirmtakų — molekulių, dalyvaujančių reguliuojant skausmą ir uždegimą, klasei. Ankstesni tyrimai parodė, kad oksilipinai, gauti iš riebiose žuvyse esančių omega-3 riebalų rūgščių, turi skausmą malšinantį poveikį, o iš omega-6 riebalų rūgščių gauti oksilipinai — skausmą.
Tyrėjai nusprendė patikrinti, ar tai turi kokį nors poveikį migrenai. Anksčiau jie įrodė, kad linolo rūgštis sukelia skausmą apdorojančių audinių, susijusių su migrena, ir trišakio nervo, kuris yra didžiausias ir sudėtingiausias iš 12 kūno kaukolės nervų, uždegimą. Dabar mokslininkai patvirtino, kad mityba, kurioje yra mažai linolo rūgšties ir daugiau omega-3 riebalų rūgščių, gali sumažinti šį uždegimą.
Kava - Sputnik Lietuva, 1920, 30.06.2021
Mitybos specialistai įvardijo kenksmingiausius gėrimus
Rezultatai parodė, kad mityba su mažiau augalinio aliejaus ir riebesnėmis žuvimis 30–40 procentų sumažino galvos skausmo laiką per dieną, stipraus galvos skausmo valandas per dieną ir galvos skausmo dienų kiekį per mėnesį, palyginti su kontroline. Pirmosios grupės dalyvių kraujo mėginiuose taip pat buvo mažesnis lipidų, susijusių su galvos skausmu, kiekis.
"Šis tyrimas rado įrodymų, kad mitybos pokyčiai gali šiek tiek palengvinti migreną, — NIA pranešime spaudai sakė tyrimo direktorius ir pirmasis autorius dr. Krisas Ramsdenas. — Tai yra dar vienas įrodymas, kad mūsų valgomas maistas gali paveikti skausmą".
Autoriai planuoja tęsti savo darbą ir tirti mitybos poveikį kitoms lėtinio skausmo sąlygoms.
Naujienų srautas
0
Pirma naujausiPirma seniausi
loader
LIVE
Заголовок открываемого материала