Įprotis susirgti COVID-19. Kas turi didesnių šansų susirgti kitos bangos metu

Koronavirusas - Sputnik Lietuva, 1920, 11.09.2021
Sunkios COVID-19 formos tikimybę didina lėtinės ligos: širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas
VILNIUS, rugsėjo 11 — Sputnik. Tam įtakos turi ir genetinis polinkis, lytis, tautybė. Ir gyvenimo būdas taip pat gali atlikti lemtingą vaidmenį. Rašo RIA Novosti autorė Alfija Jenikejeva.

Virusas mėgsta girtuoklius

Tie, kurie geria per daug, užsikrečia SARS-CoV-2 beveik du kartus dažniau nei mažai geriantys asmenys ir tie, kurie visiškai nevartoja alkoholio. Be to, jie dažniau patiria nemalonius koronaviruso infekcijos simptomus. Tokias išvadas padarė Bloomingtono (JAV) Indianos universiteto mokslininkai, išanalizavę daugiau nei tūkstančio žmonių duomenis. Darbo rezultatai dabar yra "MedRxiv" spaudinių svetainėje — jie dar nepraėjo peržiūros procedūros.
Vidutinis savanorių amžius buvo 20 metų. Stebėjimų pradžioje niekas niekada nesirgo COVID-19.
Тестирование на антитела к коронавирусу - Sputnik Lietuva, 1920, 08.09.2021
Žiniasklaida: JAV finansavo koronaviruso tyrimus Kinijoje
Pirmiausia ekspertai ištyrė dalyvius, kiek jie yra priklausomi nuo alkoholio. Mokslininkai įvertino, kiek ir kaip dažnai žmogus geria, ar sugeba sustoti ir susivaldyti apsvaigęs. Dėl to maždaug trečdalis tiriamųjų pateko į piktnaudžiaujančių alkoholiu grupę. Dar 810 buvo priskiriami prie girtuoklių ir teetotalerių.
Vėlesniais mėnesiais 44 savanorių SARS-CoV-2 PGR rezultatai buvo teigiami. Jie patyrė nemalonius ligos simptomus — kvapo praradimą, galvos skausmą, kūno skausmus, kosulį.
Šį poveikį galima paaiškinti tiek socialinėmis, tiek fiziologinėmis priežastimis, pažymi tyrėjai. Viena vertus, girti žmonės, kaip taisyklė, yra mažiau atsargūs ir nepaiso saugos taisyklių — atsisako dėvėti kaukes ir pirštines bei nesilaiko socialinio atstumo. Kita vertus, žinoma, kad net mažos alkoholio dozės silpnina įgimtą ir prisitaikančią imunitetą: žmogus tampa jautresnis virusams ir bakterijoms.

Rūkančiojo koronavirusas

Šiaurės Karolinos universiteto (JAV) mokslininkai nustatė, kad ne tik cigaretės, bet ir garintuvai žymiai padidina infekcijos tikimybę. Keletą savaičių jie tyrė, kaip rūkalių, įskaitant garintuvus, ir nerūkančiųjų plaučių ląstelės sąveikauja su virusinėmis dalelėmis.
Paaiškėjo, kad tabako dūmų ekstraktas ir garuojantis skystis padidina ACE2 receptorių skaičių ląstelių paviršiuje ir skysčių sekretuose audiniuose. Ir šios molekulės tarnauja kaip vartai koronavirusui.
Kaip apskaičiavo darbo autoriai, SARS-CoV-2 vidutiniškai 20 procentų dažniau pateko į rūkalių plaučius nei tų, kurie abejingi tabakui.
Vilnius - Sputnik Lietuva, 1920, 07.09.2021
NVSC nefiksuoja reikšmingų COVID-19 protrūkių pokyčių
Panašias išvadas galima rasti straipsniuose, paskelbtuose garsiuose mokslo žurnaluose. Taigi, praėjusių metų rugpjūtį Stanfordo universiteto medicinos mokyklos ir Kalifornijos universiteto San Franciske (JAV) darbuotojai atrado ryšį tarp padidėjusios koronaviruso infekcijos rizikos ir elektroninių cigarečių rūkymo. Jie apskaičiavo, kad elektroninių cigarečių vartotojai yra penkis ar septynis kartus labiau linkę užsikrėsti COVID-19 nei nerūkantys. Tuo tarpu, kaip taisyklė, jie serga ilgiau ir sunkiau.
Be to, yra įrodymų, kad rūkymas žymiai sumažina antivirusinių RNR vakcinų veiksmingumą. Cigarečių mėgėjų kraujyje po mažiausiai dviejų vaisto dozių apsauginių IgG antikūnų koncentracija buvo žymiai mažesnė nei įprasta. Rodiklis nepriklausė nuo tiriamųjų lyties.
Mokslininkai teigia, kad jei mesti rūkyti prieš ir po vakcinacijos, jo veiksmingumas bus didesnis.

Vakarietiška mityba

Pasak Nacionalinių sveikatos institutų (JAV) darbuotojų, žmonės, vartojantys daug riebalų ir cukraus turinčius maisto produktus, ilgiau ir sunkiau serga COVID-19.
Keletą savaičių mokslininkai auksinius žiurkėnus maitino maistu, savo sudėtimi panašiu į vadinamąją "vakarietišką dietą" — su daug kepto, riebaus ir sūraus maisto, taip pat įvairiais saldumynais. Kontrolinės grupės gyvūnai buvo šeriami įprastu maistu. Tada jie bandė užkrėsti visus graužikus SARS-CoV-2.
Koronavirusas - Sputnik Lietuva, 1920, 06.09.2021
Gruzijoje 111 metų moteris pasveiko nuo COVID-19
Dėl to keli asmenys, kurie valgė nesubalansuotą maistą, susirgo labai sunkia COVID-19 forma. Jie neteko beveik 20 procentų svorio ir atsigavo ilgiau nei jų artimieji — vidutiniškai per tris savaites, palyginti su dviem. Be to, jų plaučiai smarkiau nukentėjo, atsirado daugiau vidinio kraujavimo atvejų ir susidarė mikrotrombų.
Mokslininkai nenustatė reikšmingų įgimto imuniteto skirtumų tarp tų, kurie valgė "vakarietiškai", ir jų giminaičių iš kontrolinės grupės. Be to, prieš užsikrėtimą sunkiai sergantiems pacientams nebuvo diagnozuotas nei nutukimas, nei 2 tipo cukrinis diabetas, o tai dažniausiai apsunkina koronaviruso infekcijos eigą.
Tai reiškia, teigia darbo autoriai, kad vakarietiška dieta gali būti siejama su patogeno dauginimosi organizme procesu. Kaip tiksliai, paaiškės artimiausiu metu.
Naujienų srautas
0
Pirma naujausiPirma seniausi
loader
LIVE
Заголовок открываемого материала