Mokslininkai įvardijo mitybą, kuri sumažina užsikrėtimo COVID-19 riziką

© Photo : Pixabay / Foundry Co Daržovės, archyvinė nuotrauka
Daržovės, archyvinė nuotrauka - Sputnik Lietuva, 1920, 25.12.2021
Apdoroję Europos tyrimų duomenis, mokslininkai nustatė, kad su koronavirusu susijusios mirtys ir Viduržemio jūros dietos laikymasis 23 šalyse turi reikšmingą neigiamą ryšį
VILNIUS, gruodžio 25 — Sputnik. Sveika mityba, pagrįsta Viduržemio jūros regiono dietos principais, galėtų būti nauja strategija siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui ir sumažinti sunkių COVID-19 atvejų skaičių. Tokią išvadą padarė italų mokslininkai. Straipsnis publikuotas žurnale Medicina.
Daugybė tyrimų rodo, kad Viduržemio jūros dieta dėl savo priešuždegiminių ir imunomoduliuojančių savybių sumažina daugelio sunkių lėtinių ligų riziką. Katanzaro Magna Græcia universiteto ir Milano Europos onkologijos instituto mokslininkai nusprendė ištirti, ar ši mityba turi apsauginį poveikį nuo koronaviruso infekcijos.
Apdoroję Europos tyrimų duomenis, autoriai nustatė, kad mirtys, susijusios su COVID-19, ir Viduržemio jūros dietos laikymasis 23 šalyse turi reikšmingą neigiamą ryšį.
Viduržemio jūros dieta — tai mitybos rūšis, pagrįsta tradiciniais pietų Europos regiono patiekalais ir gėrimais. Jam būdingas didelis nerafinuotų grūdų, vaisių, daržovių, ankštinių augalų ir alyvuogių aliejaus vartojimas, saikingas pieno produktų ir vyno vartojimas, mažas mėsos vartojimas.
Koronavirusas - Sputnik Lietuva, 1920, 22.12.2021
Amerikiečių gydytoja palygino "omikron" su tymais
Viena dažniausių mirties nuo COVID-19 priežasčių yra citokinų audra arba per didelis priešuždegiminis organizmo atsakas. Anksčiau įrodyta, kad ši mityba mažina uždegimą ir oksidacinį stresą, nes slopina priešuždegiminių citokinų, tokių kaip naviko nekrozės faktoriaus alfa (TNF-alfa), interleukino-6 (IL-6) ir C reaktyvaus baltymo, gamybą.
Autoriai pažymi, kad nors joks maisto produktas negali užkirsti kelio COVID-19 ar išgydyti nuo jo, Viduržemio jūros regiono mityboje yra daug maisto produktų ir maistinių medžiagų, kurios gali sumažinti jautrumą koronavirusui arba sumažinti ligos sunkumą.
Teigiamas Viduržemio jūros mitybos poveikis, pasak mokslininkų, siejamas su sveiko maisto, kuriame gausu skaidulų, polinesočiųjų riebalų rūgščių, mineralų, vitaminų, polifenolių ir antioksidantų, gausa. Tuo pačiu metu jame yra mažai riebaus maisto, krakmolo, rafinuoto cukraus ir transriebalų rūgščių. Vaisiai, pilni grūdai, daržovės ir žuvis Viduržemio jūros dietoje mažina uždegimą organizme, o maistas, kuriame yra daug sočiųjų riebalų, pavyzdžiui, perdirbta raudona mėsa, sūris ir pieno produktai, padidina uždegimą.
"Kai pirmenybė teikiama SARS-CoV-2 jautrumo visuomenei mažinimui, labai svarbu laikytis visų rekomendacijų. Taip pat svarbus kasdienis ankštinių augalų, vaisių, daržovių ir alyvuogių aliejaus racionas", — rašo tyrėjai.
Mokslininkai teigia, kad mityba, pagrįsta natūraliais maisto produktais, kartu su reguliaria fizine veikla ir žalingų įpročių atsisakymu, gali žymiai sumažinti jautrumą SARS-CoV-2.
Naujienų srautas
0
Pirma naujausiPirma seniausi
loader
LIVE
Заголовок открываемого материала