Rasta netikėta riebalų nauda sergantiems diabetu

CC BY 2.0 / Mike Mozart / Testas patikrinti cukraus kiekį organizme
Testas patikrinti cukraus kiekį organizme - Sputnik Lietuva, 1920, 15.01.2022
Pažymima, kad remiantis statistika, antro tipo cukriniu diabetu pasaulyje serga kas dešimtas žmogus
VILNIUS, sausio 15 — Sputnik. Šveicarijos mokslininkai išsiaiškino, kad esant tam tikroms sąlygoms riebalai padeda kasos beta ląstelėms palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje ir taip sulėtina antrojo tipo diabeto vystymąsi. Tyrimo rezultatai skelbiami žurnale Diabetologia.
Remiantis statistika, antrojo tipo cukriniu diabetu pasaulyje serga kas dešimtas žmogus. Pagrindiniai šios sunkios ligos sukėlėjai — sėslus gyvenimo būdas ir kaloringas maistas — pablogina kasos ląstelių funkcionavimą ir mažina cukraus kiekio kraujyje reguliavimo efektyvumą.
Antrojo tipo cukrinis diabetas atsiranda dėl kasos beta ląstelių, atsakingų už insulino sekreciją, disfunkcijos. Tai sutrikdo cukraus kiekio kraujyje reguliavimą ir gali sukelti rimtų širdies, akių ir inkstų komplikacijų.
Aštuntajame dešimtmetyje atsirado lipotoksiškumo samprata, teigianti, kad beta ląstelių poveikis riebalams sukelia jų sunaikinimą. Todėl dietologai dažnai rekomenduoja antrojo tipo cukriniu diabetu sergantiems pacientams sumažinti riebaus maisto vartojimą. Tačiau neseniai Ženevos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad insuliną gaminančios beta ląstelės kasoje rečiau kenčia nuo cukraus pertekliaus, jei anksčiau buvo veikiamos riebalų.
Laiminga pora - Sputnik Lietuva, 1920, 11.01.2022
Mokslininkai sukūrė testą, skirtą nugyventam gyvenimui įvertinti
"Norėdami atsakyti į šį esminį klausimą [apie riebalų pavojų — Sputnik], tyrėme, kaip žmonių ir pelių beta ląstelės prisitaiko prie cukraus ir riebalų pertekliaus", — universiteto pranešime spaudai cituojami tyrimo vadovo Pierre'o Maechlerio žodžiai.
Siekdami atskirti riebalų ir cukraus poveikį, mokslininkai beta ląsteles paveikė cukraus pertekliumi, riebalams, o vėliau ir jų deriniui. Pirmą kartą patvirtintas cukraus toksiškumas. Autoriai įrodė, kad beta ląstelės, veikiamos didelio cukraus kiekio, iš tikrųjų išskiria daug mažiau insulino nei įprastai. Kita vertus, riebalai leido beta ląstelėms prisitaikyti prie cukraus pertekliaus.
"Kai ląstelės yra veikiamos ir kai yra per daug cukraus, ir per daug riebalų, jos kaupia riebalus lašeliuose, tikėdamosi ne tokių sočių laikų", — aiškina pirmoji straipsnio autorė Lucie Oberhauser, Medicinos Ląstelių fiziologijos ir metabolizmo katedros tyrėja. "Nuostabu, kad parodėme, kad ši riebalų saugykla ne blogina situacijos, o leidžia atstatyti insulino sekreciją iki beveik normalaus lygio".
Atlikę išsamesnę analizę, mokslininkai išsiaiškino, kad riebalų lašeliai ląstelėse yra ne statiški rezervuarai, o vietos, kur vyksta dinaminis riebalų kaupimosi ir mobilizavimo ciklas. Tam tikrose šio ciklo stadijose išsiskiriančios riebalų molekulės padeda beta ląstelėms prisitaikyti prie cukraus pertekliaus, todėl pastarasis gamina beveik normalią insulino sekreciją. Mokslininkai teigia, kad norint išvengti diabeto išsivystymo, svarbu išlaikyti šį ciklą, pavyzdžiui, reguliariai užsiimant fizine veikla.
Naujienų srautas
0
Pirma naujausiPirma seniausi
loader
LIVE
Заголовок открываемого материала