10:58 2021 Sausio 23
Tiesioginis eteris
  • USD1.2158
  • RUB91.1009
    Visuomenė
    Gauti trumpą nuorodą
    139

    Trichinelioze žmonės užsikrečia vartodami trichinelių lervomis užkrėstą naminių ir laukinių gyvūnų mėsą, 2016 metais tokių atvejų buvo tik vienas

    VILNIUS, kovo 17 — Sputnik. 2017 metais nustatyti devyni susirgimo trichinelioze atvejai Lietuvoje, praneša Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

    Visi susirgusieji buvo nustatyti Jonavos rajone registruotame trichineliozės protrūkyje. Nustatyta, kad susirgusieji vartojo namuose užaugintos kiaulės mėsą, nepatikrintą veterinarijos laboratorijoje dėl trichineliozės.

    Užpernai per visus metus buvo užregistruotas tik vienas susirgimas trichinelioze.

    Pasak ULAC gydytojos Aušros Bartulienės, trichineliozė yra ūmi žmonių ir gyvūnų liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Trichinelioze žmonės užsikrečia vartodami trichinelių lervomis užkrėstą naminių ir laukinių gyvūnų mėsą. 

    Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, segamumas trichinelioze Lietuvoje palaipsniui mažėja, tačiau išlieka aukštesnis už Europos Sąjungos šalių vidutinį.

    Per pastaruosius penkerius metus (2013-2017) Lietuvoje užregistruoti 77 žmonių trichineliozės atvejai, iš jų — 3 sporadiniai atvejai ir 10 protrūkių. Dažniausiai žmonių trichineliozė Lietuvoje plinta per trichinelėmis infekuotą kiaulieną ir šernieną. Pastarųjų penkerių metų (2013-2017) duomenų analizė parodė, kad 67,5% visų trichinelioze sirgusių asmenų, užsikrėtė trichinelioze, kai vartojo užkrėstą šernieną, 31,2% — kiaulieną, 1,3% — trichineliozės infekcijos šaltinis liko neišaiškintas.

    Ligos požymiai

    Klinikiniai požymiai suvalgius užkrėstos mėsos būna įvairūs — nuo besimptomės iki sunkios su komplikacijomis ligos. Būdingiausi požymiai yra raumenų skausmai, akių vokų patinimas, karščiavimas. Asmenims, sergantiems trichinelioze, pirmomis susirgimo savaitėmis komplikacijos dažniausiai pasitaiko sunkių ligos formų metu, rečiau — vidutinio sunkumo ir vėlai pradėtiems gydyti ligoniams. Dažniausios komplikacijos: širdies raumens, plaučių ar smegenų uždegimas. Suvalgius trichinelėmis užkrėstos mėsos, maždaug po 5 dienų išsivysto tūkstančiai gyvų lervų, kurios migruoja į skersaruožius raumenis, kur vėliau tos lervos inkapsuliuojasi ir kalcifikuojasi.

    Saugokites listeriozės: liepą mirė du lietuviai >>

    Siekiant sumažinti užsikrėtimo trichinelėmis riziką, reikia visada ištirti savame ūkyje užaugintų kiaulių ar sumedžiotų šernų mėsą dėl užkrėstumo trichinelėmis. Nevartoti mėsos, kol nėra atsakymo iš laboratorijos. Nepirkti nelegaliai pardavinėjamos mėsos. Naikinti ūkiuose peles, žiurkes, nes jos yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje. Nešerti kiaulių sumedžiotų arba kritusių laukinių plėšrūnų, graužikų lavonais, kurie gali būti užkrėsti trichinelėmis. 

    Dar šia tema

    Kaišiadorių kaimo sodyboje 10 žmonių apsinuodijo maistu kavinėje
    Po kelionės į Madagaskarą nuo tropinės maliarijos mirė moteris
    Tegai:
    trichineliozė, mėsos produktai, sveikata, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Lietuva

    Svarbiausios temos