02:50 2019 Spalio 22
Tiesioginis eteris
  • USD1.1173
  • RUB71.1373
    Makaronai su daržovėmis, archyvinė nuotrauka

    Mokslininkų tyrimai: stipriai apdorotas maistas padidina širdies smūgio riziką

    © Фото: picjumbo.com
    Visuomenė
    Gauti trumpą nuorodą
    Medicina ir sveikata (287)
    24 0 0

    Mokslininkai pristatė tyrimo išvadas, kuriose teigiama, jog kiekvienas papildomas technologiškai apdorotas maisto produktas didina sunkių susirgimų tikimybę

    VILNIUS, birželio 24 — Sputnik. Žmonės, kurie valgo daug technologiškai apdoroto maisto, gali greičiau patirti širdies smūgį, skelbia dienraštis  The Guardian.

    Tokius tyrimų rezultatus skelbia Prancūzijos ir Ispanijos mokslininkai. Pasak tyrimų autorių, toks maistas gali paskatinti vėžinių ląstelių plitimą, tukina, be to, didina kraujospūdį.

    Paryžiaus universiteto tyrėjai analizavo 105 tūkst. žmonių mitybą, o šis procesas truko daugiau kaip penkerius metus. Tie žmonės, kurie suvalgė daugiausia apdoroto maisto, atsidūrė didžiausios rizikos dėl širdies smūgio ir kraujotakos ligų grupėje.

    "Jei tokio maisto suvalgoma 10 proc. daugiau, sunkių ligų pavojus padidėja 12 proc." — aiškina tyrėjai.

    Stipriai technologiškai apdoroti maisto produktai gaminami pramoniniu būdu maišant krakmolą, cukrus, konservantus, jungiamąsias medžiagas, skonio stipriklius. Skelbiama, kad tokie produktai Jungtinėje Karalystėje sudaro daugiau kaip pusę viso maisto. Pagal šį rodiklį šalis yra absoliuti Europos lyderė.

    Navarros universiteto Pamplonoje mokslininkai taip pat konstatavo, kad ispanų sveikata itin pablogėjo nuo 1999 iki 2014 metų. Mokslininkai pristatė tyrimo išvadas, kuriose teigiama, jog kiekvienas papildomas technologiškai apdorotas maisto produktas didina sunkių susirgimų tikimybę. Tie žmonės, kurie suvalgo daugiau tokio maisto, didina tikimybę mirti nuo, pavyzdžiui, širdies smūgio ar insulto.

    Viena iš tyrimo autorių, Maria Rastrollo, netgi teigė, kad toks stipriai pramoniniu būdu apdorotas maistas neturi jokių naudingų medžiagų, jokios tikros maistinės vertės.

    Kas yra insultas?
    © Sputnik /
    Kas yra insultas?
    Temos:
    Medicina ir sveikata (287)

    Dar šia tema

    Nustatytas ryšys tarp greito maisto ir psichikos ligų
    "Maisto bankui" paaukota maisto ir higienos priemonių už beveik 5 tūkst. eurų
    Turkijoje viešbučio svečių bus prašoma imti tiek maisto, kiek jie gali suvalgyti
    Vokiečių onkologas prognozuoja vėžinių susirgimų skaičiaus didėjimą pasaulyje
    Tegai:
    susirgimai, maistas, mokslininkai

    Svarbiausios temos