07:05 2019 Liepos 16
Tiesioginis eteris
  • USD1.1269
  • RUB70.5998
    Kava, archyvinė nuotrauka

    Mokslininkai paaiškino, kaip kava padeda sulieknėti

    © Photo: Pixabay
    Visuomenė
    Gauti trumpą nuorodą
    Medicina ir sveikata (257)
    18 0 0

    Mokslininkai jau iškėlė klausimą dėl kavos naudos kovoje su nutukimu ir šį kartą mokslininkai nusprendė patikrinti, ar kofeinas turi tiesioginį poveikį medžiagų apykaitos procesui

    VILNIUS, birželio 26 — Sputnik. Notingemo universiteto (JK) mokslininkai nustatė, kad gerti kavą yra naudinga kovojant su nutukimu. Apie tai praneša Medical Xpress portalas, su nuoroda į straipsnį žurnale Scientific Reports.

    Kaip paaiškėjo, kofeinas stimuliuoja rudojo riebalinio audinio (rudųjų riebalų) gamybą.

    Tai yra vienas iš dviejų riebalų tipų žinduolių kūne — jie išskiria šilumą, degindami kalorijas, ir atlieka lemiamą vaidmenį kūno termoreguliacijos procese.

    "Rudojo riebalinio audinio funkcijos skiriasi nuo kitų riebalų: jis gamina energiją, degindamas cukrų ir riebalus, dažnai reaguodamas į šaltį. Jo aktyvumo didinimas padeda organizmui geriau kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir reguliuoja lipidų kiekį organizme", — portale cituojami tyrinėtojo, Notinhemo universiteto medicinos mokyklos profesoriaus Michaelio Simondso žodžiai.

    Mokslininkai jau iškėlė klausimą dėl kavos naudos kovoje su nutukimu ir šį kartą mokslininkai nusprendė patikrinti, ar kofeinas turi tiesioginį poveikį medžiagų apykaitos procesui. Iš pradžių, jie, atlikdami bandymus su pelėmis, nustatė optimalią kavos dozę ir tada atliko eksperimentus su žmonėmis, naudodami technologijas, kad vizualizuotų kūno šilumos gamybos zonas.

    Remdamiesi ankstesniais tyrimais, ekspertai žinojo, kad rudasis riebalinis audinys daugiausia kaupiasi kaklo srityje. Atranka parodė, kad po kavos gėrimo ši kūno dalis sušyla.

    Kavos nauda žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu

    Anksčiau Mokslinės informacijos apie kavą instituto mokslininkai nustatė 25 proc. sumažėjusią II tipo cukrinio diabeto riziką dėl šio gėrimo vartojimo.

    Ekspertai išanalizavo 30 prospektyvinių tyrimų duomenis, kuriuose buvo tiriamas ryšys tarp kavos vartojimo ir II tipo diabeto raidos. Analizė buvo grindžiama apie 1,18 mln. žmonių sveikatos rodikliais.

    Tyrėjai nustatė, kad geriant 3-4 puodelius kavos per parą, 25 proc. sumažėja II tipo diabeto išsivystymo rizika tiek vyrams, tiek moterims. Be to, ekspertai atkreipė dėmesį, kad teigiamą poveikį sukelia tiek kava su kofeinu, tiek be jo.

    Profesorius Kjeldas Hermansenas, kuris ištyrė galimą atvirkštinį ryšį tarp kavos vartojimo ir II tipo diabeto raidos, pasakė, kad šiame procese gali dalyvauti įvairūs veiksniai, įskaitant antioksidacinį, priešuždegiminį ir termogeninį poveikius.

    II tipo cukrinis diabetas (nuo insulino nepriklausantis cukrinis diabetas) yra metabolinė liga, kuriai būdinga lėtinė hiperglikemija (padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje) dėl insulino sąveikos su kūno audinių ląstelėmis pažeidimo.

    Temos:
    Medicina ir sveikata (257)

    Dar šia tema

    Mokslininkai įvardijo naują greitojo maisto pavojų sveikatai
    Mokslininkai: trečdalis moterų eina į pasimatymus dėl nemokamos vakarienės
    Lietuvos kavinėse kava pabrango beveik trečdaliu
    Tegai:
    nutukimas, kava, mokslininkai

    Svarbiausios temos