18:50 2020 Sausio 28
Tiesioginis eteris
  • USD1.1005
  • RUB68.9032
    Visuomenė
    Gauti trumpą nuorodą
    49

    Ministro Aurelijaus Verygos teigimu, problema egzistuoja jau ne vieną dešimtmetį, o dalis gydymo įstaigų skiria per mažai dėmesio pacientų maitinimui

    VILNIUS, rugpjūčio 27 — Sputnik. Sveikatos apsaugos ministerija griežtina maisto tiekimą šalies gydymo įstaigose.

    Greitosios pagalbos brigados, archyvinė nuotrauka
    © Sputnik/ Владислав Адамовский.

    SAM spaudos tarnyba praneša, kad jau šį rudenį į ligoninę patekę pacientai savo lėkštėse neberas riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsiuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių.

    Ligoninėse nebus ir sultinių bei padažų koncentratų, rūkytų mėsos gaminių, šaldytų pusgaminių ir kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų patiekalų.

    Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, aiškūs reikalavimai pacientams tiekiamam maistui iki šiol nebuvo nustatyti, tad problemų būta daug ir įvairių: pradedant tuo, kad maistas skurdus, baigiant tuo, jog maistas į palatas atkeliauja atšalęs, patiekiamas neestetiškai atrodančiuose induose ir kt.

    "Reikia pripažinti, kad problema egzistuoja jau ne vieną dešimtmetį, kad dalis gydymo įstaigų išties per mažai dėmesio kreipia į pacientų maitinimą, o maistas — ir skoniu, ir išvaizda — primena sovietmetį. Žinoma, patekę į ligoninę neturėtume tikėtis maitinimo kaip aukščiausio lygio restorane, tačiau vienareikšmiškai maistas privalo būti kokybiškas, subalansuotas, pagamintas atsižvelgus į paciento būklę", — sako ministras.

    Nauji reikalavimai keliami tiekiamų produktų kokybei, cukraus, druskos ir skaidulinių medžiagų kiekiui. Taip pat nustatytas nerekomenduojamų tiekti maisto produktų sąrašas.

    Be to, gydymo įstaigoms rekomenduojama maisto produktus įsigyti iš vietinių ūkių.

    Svarbi ir naujovė, susijusi su darbuotojų, gaminančių dietinį maistą gydymo įstaigose, kvalifikacija. Ligoninėse maistą gaminantys darbuotojai turės dalyvauti mokymuose bei įgyti reikiamas žinias.  

    Tvarka įsigalios nuo lapkričio 1 dienos, jos paisyti privalės visos stacionarinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

    Dar šia tema

    Mokslininkai įvardijo naują greitojo maisto pavojų sveikatai
    Dietologė patarė kasdien nemaitinti vaikų dešrelėmis
    VMVT primena, kad keraminiai indai turi būti naudojami pagal gamintojų rekomendacijas
    Tegai:
    maistas, ligoninė, Lietuva

    Svarbiausios temos