03:25 2019 Lapkričio 21
Tiesioginis eteris
  • USD1.1059
  • RUB70.7748
    Mykolo Marcinkevičiaus ligoninė, archyvinė nuotrauka

    Greitai ligoninių pacientai bus maitinami kitaip — įsigalioja nauji reikalavimai

    © Photo: Facebook / Vilniaus miesto savivaldybė / S.Ziura
    Visuomenė
    Gauti trumpą nuorodą
    10 0 0

    Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, pokyčiai inicijuoti, siekiant, kad pacientai būtų maitinami kokybišku, subalansuotu, jų poreikius pagal susirgimą atitinkančiu maistu

    VILNIUS, spalio 30 — Sputnik. Nuo lapkričio 1 dienos į ligoninę patekę pacientai savo lėkštėse neberas patiekalų, neatitinkančių sveikos mitybos principų. Visose stacionarinėse gydymo įstaigose įsigalioja nauji pacientų maitinimo reikalavimai, primena Sveikatos apsaugos ministerija.

    Anksčiau SAM nustatė tiekiamų maisto produktų kokybės reikalavimus bei netiektinų maisto produktų sąrašą.

    Atravo AE, archyvinė nuotrauka
    © Sputnik / Виктор Толочко, Александр Шурмелев

    Lietuvos ligoninių pacientai nuo lapkričio nebevalgys riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsiuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių. Ligoninėse nebus ir sultinių bei padažų koncentratų, rūkytų mėsos gaminių, šaldytų pusgaminių ir kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų patiekalų.

    Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, pokyčiai inicijuoti, siekiant, kad pacientai būtų maitinami kokybišku, subalansuotu, jų poreikius pagal susirgimą atitinkančiu maistu.

    "Privalomų mitybos organizavimo taisyklių nustatymas buvo būtinas žingsnis, siekiant spręsti dešimtmečiais egzistavusią problemą. <...> Šie sprendimai priimti tariantis, nes visų interesas tas pats — užtikrinti, kad pacientai gautų sveiką ir skanų maistą", — sako ministras Veryga.

    Taip pat jau numatyta, kad darbuotojai, gaminantys dietinį maistą gydymo įstaigose, turės dalyvauti mokymuose, įgyti reikiamas žinias ir kompetencijas. Šiam reikalavimui įgyvendinti nustatytas 3 metų pereinamasis laikotarpis. Jo metu bus parengta dietinių patiekalų gaminimo mokymų programa ir kvalifikaciniai reikalavimai lektoriams, kurie galės vesti mokymus.

    Kontrolę, kaip aprašo reikalavimų gydymo įstaigose laikomasi, kaip ir iki šiol vykdys Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

    Dar šia tema

    Dietologas papasakojo, kaip tinkamai maitintis rudenį
    Ekspertai pasakojo, kaip teisingai maitintis darbe
    Tegai:
    Aurelijus Veryga, ligoninė

    Svarbiausios temos