05:14 2021 Sausio 22
Tiesioginis eteris
  • USD1.2158
  • RUB89.6369
    Visuomenė
    Gauti trumpą nuorodą

    Didžiausias kadmio kiekis nustatytas "Pomsticks" traškučiuose, kur didžiausias leistinas lygis viršijamas 10 kartų

    VILNIUS, balandžio 28 — Sputnik. "Roskačestvo" ekspertai paskelbė bulvių traškučių tikrinimo projekto rezultatus.

    Produktų bandymai buvo atlikti pagal 54 kokybės ir saugos rodiklius. Iš viso ekspertai ištyrė 16 prekių ženklų traškučių: sūrio ir bulvių skonio, grūdų ir daržovių.

    Rezultatai leido paneigti kai kuriuos mitus, įskaitant tai, kad gamintojai naudoja daugybę skonio stipriklių, dažiklių ir konservantų, kenksmingų žmonėms.

    Patikrinti sūrio skonio bulvių traškučiai "Lays", "Pomsticks", "Pringles", "Kracks", "Naturals" su pormezanu ("Lorenz"), sūrio ir grietinės skonio traškučiai "MegaChips", sūrio skonio kukurūzų traškučiai "Delicados", "Santa Maria", "Carambas", "Happy Nachos", burokėlių traškučiai "Kiwa" ir keleto Rusijos gamintojų traškučiai.

    Remiantis tyrimo rezultatais, ekspertai nerado jokių pažeidimų, susijusių su produkte esančiu GMO, dažikliais, konservantais, aflatoksinu, radionuklidais ir konservantais. Bet keturių rūšių bulvių traškučiuose — "Pomsticks" (0,31 mg / kg), "Lorenz" (0,13 mg / kg), "Kracks" (0,061 mg / kg) — rasta kadmio. Didžiausias jo kiekis yra "Pomsticks" traškučiuose, kur didžiausias leistinas lygis viršijamas 10 kartų.

    Remiantis tyrimo rezultatais, devynių prekės ženklų produktuose buvo aptikti chlorprofamo pesticido likučių pėdsakai: imidaklopridas dviejuose, propamokarbas dviejuose, pirimifoso metilas dviejuose.

    Nė viename tirtame mėginyje neaptikta Escherichia coli grupės, Staphylococcus aureus, mielių ir pelėsio bakterijų. Tačiau vis dėlto "Kracks" bulvių traškučiuose buvo rastas mezofilinių aerobinių ir fakultatyvinių anaerobinių mikroorganizmų perteklius.

    Burokėlių traškučiuose "Zdoroveda" rasta ir kadmio, ir arseno.

    Visi skonio stiprikliai, esantys traškučiuose, yra saugūs žmonių sveikatai ir neviršija leistinų normų.

    Tačiau ekspertai rado skonio stipriklių, neišvardytų etiketėje. Ištirtuose mėginiuose mažiausiai druskos rasta "Happy Nachos" kukurūzų traškučiuose (1,07 %) ir "Kiwa" burokėlių traškučiuose (1,11 %). Daugiausia — "Lorenz" traškučiuose (3,46 %).

    Jei palyginsime bulvių traškučius su daržovių ir grūdų produktais, jų kalorijų ir riebalų kiekis yra maždaug tame pačiame lygyje.

    Dar šia tema

    Lietuvoje uždrausta prekyba maisto papildais su psichoaktyvia medžiaga — fenibutu
    Dietologė išvardijo maisto produktus naudingus imunitetui
    Pasinaudoję krize: Lietuvos didmenininkai nesąžiningai didina maisto kainas
    Lietuvoje renkami parašai už maisto produktų kainų augimo sustabdymą
    Tegai:
    kokybė, maistas

    Svarbiausios temos