01:56 2021 Sausio 17
Tiesioginis eteris
  • USD1.2123
  • RUB89.0364
    Visuomenė
    Gauti trumpą nuorodą

    Žuvys yra greitai gendantis maisto produktas, todėl nusipirkus šviežią ar atšildytą žuvį reikėtų jos nelaikyti be papildomo apdorojimo ir iškart gaminti, jokiu būdu neužšaldyti antrą kartą jau atšildytos žuvies

    VILNIUS, lapkričio 28 — Sputnik. Įprastai prekybos vietose vartotojai gali įsigyti neišdarinėtos ir jau išskrostos, supjaustytos griežinėliais ar iš įvairių rūšių žuvies paruoštos filė, kuri yra niekaip neapdorota, tik atšaldyta, rašo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

    Tačiau perkant šviežią (atšaldytą) nesupakuotą žuvį iš ledo vitrinos, visada svarbu atkreipti dėmesį, kad mažiausiai pusė žuvies paviršiaus būtų padengta ledu. Tinkamą temperatūrą ir žuvies kokybę užtikrina tik pakankamas ledo kiekis ant žuvies paviršiaus.

    VMVT specialistai priminė, kad šiuo metu galiojantis teisinis reglamentavimas numato, jog sugautos žuvys turi būti kuo skubiau atšaldomos ir laikomos tirpstančio ledo temperatūroje — maždaug 0 ºC.

    Tačiau inspektoriai patikrinimų metu fiksuoja atvejų, kai prekybos vietose šviežia žuvis laikoma aukštesnėje, nei reikalaujama temperatūroje, pavyzdžiui, plius 2,8ºC, ar yra nepakankamai padengta ledu. Pasitaiko, kad turgavietėse nesupakuotos šviežios žuvys ir jų produktai būna parduodami be ledo.

    Perspėjama, kad laikant žuvį tokiu būdu neužtikrinama reikiama temperatūra, o tai gali turėti įtakos šio produkto saugai ir kokybei.

    Taip pat ne mažiau svarbu atkreipti dėmesį, kad ledas aplink žuvį būtų švarus. Ledas turi būti pagamintas iš geriamojo ar švaraus vandens ir laikomas šaldymo įrenginiuose, apsaugant nuo užteršimo ir greito tirpimo. Per visą dieną vitriną papildant naujomis žuvimis, nepakeitus ledo švariu, jos gali būti užterštos, pavyzdžiui, nuo nepakankamai išdorotos žuvies gali būti lengvai užkrečiama žuvies filė. Supakuotos šviežios žuvys ir jų produktai turi būti laikomi šaldymo įrenginiuose, kuriuose užtikrinama tirpstančio ledo temperatūra.

    Vartotojams, perkantiems šviežią, atšildytą žuvį ar jos produktus, patariama būti ypač atidiems ir nerizikuoti įsigyti tokių žuvų, jei pastebimai pažeidžiamos jų laikymo sąlygos. Prieš perkant šį produktą, patariama įvertinti jo išvaizdą, kvapą, spalvą ir konsistenciją. Nepjaustytos žuvies šviežumą patikrinti lengviausia apžiūrint akis, žvynus, pelekus ir žiaunas.

    Žuvys yra greitai gendantis maisto produktas, todėl nusipirkus šviežią ar atšildytą žuvį reikėtų jos nelaikyti be papildomo apdorojimo ir iškart gaminti, jokiu būdu neužšaldyti antrą kartą jau atšildytos žuvies. Laikant šaldytuve auštesnėje nei nulinėje temperatūroje, žuvis greitai ims gesti ir nebus tinkama vartoti.

    Dar šia tema

    Valdžia papasakojo apie audinių fermų likimą dėl situacijos Danijoje
    Lietuvoje nenustatytas nė vienas užsikrėtimo COVID-19 atvejis audinių ūkiuose
    Lietuva padidino maisto produktų eksportą
    Tegai:
    žuvys, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT)

    Svarbiausios temos