00:21 2021 Balandžio 20
Tiesioginis eteris
  • USD1.2035
  • RUB91.7527
    Visuomenė
    Gauti trumpą nuorodą

    Prieš šv. Velykas vienas svarbiausių pasiruošimų — išsirinkti norimos kokybės kiaušinius, kurie vėliau bus marginami ir valgomi. Tačiau į ką atkreipti dėmesį juos perkant parduotuvėse?

    VILNIUS, kovo 29 — Sputnik. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria kiaušinius rinktis pagal jų ženklinimą ant pakuočių, rašoma tarnybos pranešime.

    Specialistų teigimu, svarbiausia prieš perkant supakuotus kiaušinius atidžiai perskaityti informaciją etiketėje ar ant pakuotės, atkreipti dėmesį į galiojimo datą. Parduotuvėse kiaušiniai vartotojams gali būti parduodami iki 21 dienos nuo kiaušinio padėjimo. O jų tinkamumo vartoti terminas yra 28 dienos — būtent tiek laiko kiaušiniai išlaiko savo vertingiausias savybes.

    ES valstybėse visi parduodami kiaušiniai privalo būti paženklinti tam tikru kodu, kurį sudaro vienas skaičius, dvi raidės ir dar penki skaičiai.

    Pirmasis skaičius ant kiaušinio reiškia vištų dedeklių laikymo būdą. 0 nurodo, kad vištos auginamos ekologiškai (vištoms taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai, šeriamos pašaru, kuris užaugintas naudojant tik natūralius priedus).

    1 reiškia, kad dedeklės vištos turi galimybę vaikščioti lauke laisvai. 2 reiškia, kad dedeklės vištos laikomos ant kraiko (paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios vištos). 3 nurodo, kad dedeklės vištos laikomos narvuose.

    Vidurinioji žymens dalis iš raidžių nurodo šalį, kurioje yra dedeklių vištų laikymo vieta: pavyzdžiui, Lietuvoje užaugintų vištų kiaušiniai turi ženklą LT, Latvijos — LV, Lenkijos — PL, Ukrainos — UA žymėjimą.

    prekybos centre Vilniuje
    © Sputnik / Владислав Адамовский

    Trečioji ženklinimo kodo dalis nurodo vištų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, jog ta laikymo vieta kontroliuojama kompetentingos veterinarijos tarnybos.

     Ženklinimo išimtys taikomos tik smulkiems ūkininkams, savo ūkiuose auginantiems ne daugiau kaip 50 vištų. Tokie kiaušiniai dažniausiai parduodami turgavietėse. Tačiau, kaip ir prekybos centruose, jie turi būti parduodami pakuotėse, nepažeisti, nesuskilusiais lukštais bei prekybos vietoje privalo nurodyti savo vardą, pavardę ir ūkio adresą.

    Kiaušiniai pagal svorį skirstomi į keturias kategorijas, kurios nurodomos ant jų pakuočių: XL — labai dideli (73 g ir didesni), L — dideli (63–73 g), M — vidutiniai (53–63 g), S — maži (iki 53 g). Gali būti supakuoti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušiniai. Tada nurodoma "skirtingų dydžių kiaušiniai" ir pateikiamas minimalus grynasis kiaušinių svoris nurodytas gramais.

    Parduotuvėse gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai, atitinkantys kokybės reikalavimus. A klasės arba "švieži" kiaušiniai turi būti surūšiuoti, paženklinti ir supakuoti per 10 dienų nuo padėjimo datos. Žodžiai "ekstra" arba "ekstra švieži" gali būti vartojami kaip papildoma kokybės nuoroda ant A klasės kiaušinių pakuočių iki devintos dienos po kiaušinių padėjimo.

    Prekybos centruose vartotojai gali rasti kiaušinių, kurie į ES  importuojami iš trečiųjų šalių, tačiau jie taip pat turi atitikti visus saugumo parametrus, kaip ir pagaminti ES valstybėse narėse. Esminis skirtumas, kad trečiųjų šalių įmonėms nėra privalomi gyvūnų gerovės reikalavimai, kurie ES — labai griežti. 

    Kiek ilgai kiaušiniai išbus nesugedę, priklauso nuo jų laikymo sąlygų ir temperatūros — kuo ji aukštesnė, tuo trumpesnis kiaušinių saugojimo terminas. 

    Rekomenduojama kiaušinius laikyti šaldytuve, nes taip laikant lėtėja bakterijų dauginimasis ir augimas ant lukšto, tai sumažina ar padeda išvengti jų patekimo į kiaušinį.

    Tegai:
    Velykos, kiaušiniai

    Svarbiausios temos