06:38 2020 Vasario 24
Tiesioginis eteris
  • USD1.0801
  • RUB69.5480
    Pasaulyje
    Gauti trumpą nuorodą

    Tai pavojinga ir ilga kelionė. Ne visiems šiaurės elnių ganytojams toks gyvenimo būdas patinka — kai kurie keliauja į mišką ir jame pasilieka visam laikui

    VILNIUS, vasario 12 — Sputnik. Buranas, vėjas, sniego audros — šiaurės elnių ganytojai, klajojantys po Arktį ieškodami gyvūnų pašarų, yra pasirengę bet kokiems išbandymams. Jei anksčiau šiauriniai elniai turėjo pakankamai tundroje esančių išteklių, po Jamalo vystymosi ganyklos buvo labai išeikvotos. Dabar turime judėti iš tundros į mišką ir atgal — per įlanką, į kurią galima patekti tik žiemą. Tai pavojinga ir ilga kelionė. Ne visiems šiaurės elnių ganytojams toks gyvenimo būdas patinka — kai kurie keliauja į mišką ir jame pasilieka visam laikui. Tačiau elniai gali neprisitaikyti prie naujų sąlygų, rašo RIA Novosti autorė Marija Marikian.

    Iš tundros į mišką

    Aleksandra Terechina — socialinė antropologė ir Rusijos mokslų akademijos Uralo skyriaus Augalų ir gyvūnų ekologijos instituto Arkties tyrimų stoties laboratorijos mokslininkė beveik dešimt metų jis tyrinėjo Jamalo elnių gyvenimą.

    Sausio mėnesį kartu su vyru ir kolega Aleksandru Volkovickiu jie grįžo iš kitos ekspedicijos: beveik du mėnesius mokslininkai klajojo su nenečių elniais.

    Александр Волковицкий с северными оленями
    Aleksandras Volkovickis su šiaurės elniais

    "Kiekviena tokia kelionė turi savo užduotis. Prieš metus mūsų ligoninės pagrindu buvo atidaryta tarpdisciplininė Arkties ekosistemų dinamikos laboratorija. Viena iš darbo sričių — sukurti elnių sveikatos būklės įvertinimo metodiką ir remiantis vietinėmis žiniomis ištirti gyvūnų ganymo praktiką", — sako Terechina.

    Gręžimo stotyje Vostok, archyvinė nuotrauka
    Фото : Екатерина Еременко

    Paskutinėje ekspedicijoje mokslininkai domėjosi, kaip žmonės iš tundros zonos migruoja į mišką. Paprastai vasarą vietiniai šiaurės elnių ganytojai klaidžioja Jamalo pusiasalyje, kur elniai maitinasi žalumynais ir krūmais.

    Žiemą dalis privačių šiaurės elnių ganytojų ir šiaurinių elnių bandų brigadų išvyksta į pietus — į Nadymskio regioną, kuriame gausu elnių. Pusiasalyje šaltu oru ganyklos yra labai išsekusios.

    Persikelti iš miško į tundrą nėra lengva, reikia kirsti Karos jūros įlanką — Obės įlanką.

    "Pavyzdžiui, per pusantro mėnesio mes persikėlėme penkiolika kartų. Jei per dieną paprastai įveikiate 15–20 kilometrų (per dvi ar tris valandas), tada čia — beveik 70. Stovyklos ant ledo nepastatysi, todėl kelionės laikas pasiekia 10:00 val".

    Jamalo-Nancų autonominio regiono valdžia siūlo Jamalo šiaurės elnių ganytojams atlikti eksperimentą: persikelti į Nadymo regiono miško zoną.

    "Mes keliavome (klajojome) su Konstantino Seroteto šeima. Jo šeima pagal miesto standartus yra didelė: tėvai, žmona ir šeši vaikai. Kai mes atvykome pas juos, jaunesnės kartos nebuvo — kaip ir visi klajokliai vaikai, jie mokosi mokykloje ir grįžta tik per atostogas", — detalumais dalijasi Terechina.

    Iki 2013 metų Konstantinas dirbo piemeniu savivaldybės įmonėje. Tada jis tapo privačiu šiaurės elnių ganytoju — asmeninėje bandoje apie 300.

    "Jų šeima yra legendinė. Konstantino tėvas buvo meistras, kai buvo pastatytas Yar-Sale kaimas, jis ganydavo elnius. Motina vykdė turėjo fermą. Jie labai norėjo vykti į tundrą: vyras mainais į elnius gamino rogutes, mama siuvo tradicinius drabužius.

    Александра Терехина и Александр Волковицкий
    Aleksandra Terechina ir Aleksandras Volkovickis

    Serotetų šeima anksčiau klaidžiojo po pusiasalį. Žiema buvo praleista Juribėjaus ir Jasavėjaus upių vietose. O vasaros ganyklos buvo netoli pramoninio Bovanenkovo kaimo, įkurto aštuntajame dešimtmetyje, kai ten buvo aptiktas didžiausias dujų telkinys.

    "Matydamas, kaip blogėja ganyklų būklė, Konstantinas nusprendė persikelti į Nadymo rajoną. Jis planavo tai padaryti praėjusiais metais, tačiau orai to neleido. Jis persikėlė į pietus 2019 metų lapkričio mėnesį, o mano vyras su manimi prisijungė gruodžio pradžioje, atlikti unikalų tokio kėlimosi tyrimą", — aiškina pašnekovė.

    "Ne ryšio zonoje"

    Mums nepavyko susisiekti su Konstantinu Seroteto, kad būtų galima išgirsti iš pirmų lūpų įmantrumus. Dabar jis klaidžioja ir nuolat yra už prieigos zonos.

    "Ekspedicijos metu nuėjome apie 250 kilometrų. Pirmiausia mes buvome su Serotetu, paskui subūrėme komandą su dar dviem privačių šiaurinių elnių piemenų šeimomis prie Obės upės. Beje, kuo daugiau piemenų, tuo lengviau aplenkti bandą", — tęsia Aleksandra.

     "Obe dažniausiai  keliaujama  sniego motociklais. Tuo pačiu metu yra šeimų, kurios naudoja tradicinį metodą, kaip mes darėme elniams. Tai reiškia, kad vyrai vairuoja pulką ant sniego motociklų. Visas turtas gabenamas rieduliais, kuriuos traukia elniai."

    Jamalo-Nencų autonominiame rajone apie septyniolika tūkstančių žmonių gyvena klajoklišką gyvenimo būdą. Aštuoniasdešimt procentų yra piemenys. Sunku pasakyti, kiek iš jų taip pat nori persikelti iš tundros į mišką.

    "Jau prieš mums išvykstant į miestą, Konstantinas bendravo su kitu privačiu prekybininku — Vladimiru Slepuškinu. Ateinančiais mėnesiais jie gyvens su dviem šeimomis. Vladimiras, gavęs rajono paramą, kartu su komanda darbuotojų pastatė tvorą miške, aptveriančiame teritoriją, kur vasarą ganosi elniai.

    Seroteto šeima įsibėgėja. "Tundros zonoje vis dar yra penkiolika rogių su daiktais. Tik dalis buvo nuvežta į mišką", — sakė "Terechina. Turiu pasakyti, kad nenečiai nebijo palikti daiktų tundros viduryje: kiekviena šeima turi žiemos ir vasaros rogių komplektą. Pasiima su savimi tik reikalingiausią.

    Arkties stoties tyrėjai vasarą aplankys Konstantiną, norėdami sužinoti, kaip nenečiai ir gyventojai prisitaikė prie naujų sąlygų.

    "Visko gali nutikti. Vargu, ar ateityje jis taps plačiai paplitęs, tačiau bet kokiu atveju būtina atlikti mokslinius skaičiavimus — kurias bandas galima ganyti miško plotuose. Taip pat miške "naujakuriai" visada rizikuoja prarasti tam tikrus tikslus. Tačiau manoma, kad nauja miške gimusi elnių karta lengviau prisitaikys".

    Aleksandra priduria, kad tiek daug metų trukusių tyrinėjimų yra žinoma apie tai, kaip Neneco šiaurės elnių piemenys yra įpratę prie jos: "Patekti į sniego audrą klajoklių kelionės metu yra įprasta. Stebina, kokie ištvermingi yra šie žmonės atšiauriame klimate ir kaip jie susitvarko su kasdieniais sunkiais fiziniais darbais".

    Tačiau patys nenečiai teigia, kad žiema jiems nėra našta. "Jūs mane pričiupote, gerai padarėte! Aš po kelių dienų vėl susidursiu su žiema", — juokiasi 65-erių Sergejus Serotetas (jis nėra Konstantino giminaitis).

    Elnių veisėją radome jo bute Yar-Sale kaime. Aš porai dienų grįžau namo, kad "apsilankyčiau pas gydytojus, o paskui atgal pas elnius", — aiškina Serotetas.

    Daugiau nei trisdešimt metų jis dirbo valstybiniame ūkyje: kaip paprastas šiaurės elnių ganytojas, po to meistru. "Bandoje mes turėjome apie 2000 gyvūnų. Jie buvo išmesti per tundrą. Mes pasiekėme Karos jūrą ir atgal. Dabar Sergejus yra privatus prekybininkas, 500 gyvūnų savininkas. Anot jo, "tai yra gana mažai".

    Serotetas yra šiaurės elnių ganytojas. "Mano tėvas ganė valstybines bandas. Bet jis taip pat turėjo savo gyvūnus — 150. Jis mirė, kai man buvo ketveri. Aš gimiau tundroje, Charasavėjaus regione. Aš mokiausi mokykloje (gyvenau, kaip ir visi klajokliai, vaikai).

    Tradiciniai šiaurės elnių piemenų namai yra kūgio formos. Dizainas, kaip aiškina pašnekovė, yra sumontuotas gana paprastai: pritvirtinami penkių metrų mediniai stulpai, o viršuje ir apačioje — elnių odos. Kadangi piemenys nuolat keliauja, namukas įrengiamas ir demontuojamas kiekvieną dieną: "Mes paprastai kasdien vaikščiojame 30 kilometrų".

    Nenciai — šiaurės elnių ganytojai, kaip vietinių klajoklių atstovai, gauna išmokas iš valstybės. Be to, privatūs prekybininkai ne tik augina bandą — jie parduoda mėsą, odas, ragus. Pasak Sergejaus, "jiems to pakanka".

    "Niekas nebuvo priverstas"

    Kol Serotetas yra "toil", jo sūnus prižiūri bandą: "Jis, kaip ir aš vienu metu, pasekė tėvo pėdomis. Niekas jo neprivertė. Turiu dar tris dukteris — visi dirba kaime. Mano žmona kaip ir aš "negali gyventi be elnių. Beje, ji taip pat anksčiau dirbo su manimi valstybiniame ūkyje: statė jurtą, virė maistą".

    Vasarą pusiasalyje ganosi Seroteto bandos, o dabar Nadymo rajone gyvuliai. "210 kilometrai nuo Yar-Sale turime sniego motociklą. Aš nesakau, kad žiemą mums sunku. Tai gyvenimo būdas. Čia žmogus negali išsiversti be elnio".

    Gyvenimo būdas

    Kuo rizikuoja šiaurės elnių ganytojai su bandomis perkelti į Nadymo regioną, RIA Novosti paklausė Rusijos mokslų akademijos Uralo skyriaus Augalų ir gyvūnų ekologijos instituto direktoriaus Michailo Golovatino.

    "Kadangi pusiasalyje nėra kerpių ganyklų, žiemą šiaurės elniai valgo tai, ką turi: sausą žolę, nudžiuvusią žemę. Tačiau Nadymo regione jie priauga svorio. Daugelis privačių savininkų su mažomis bandomis lieka pusiasalyje ir toliau tempia ganyklas. Elniai anksčiau ar vėliau išmirs, o tai turės įtakos Nencų gyvenimo būdui", — aiškina Michailas.

    Anot pašnekovo, Nadymskio regione gera žiemoti. "Vasarą nepatogu stebėti bandą miške. Elnias puola uodai, todėl juos ganyti sunkiau. Be to, ten gyvena plėšrūnai — vilkai, lokiai. Jie gali lengvai patekti pas gyvulius", — patikslina Golovatinas.

    Apibendrindamas mokslininkas pažymi: "Nenciai gano elnius ne tam, kad gyventų, jie gyvena tam, kad ganytų. Tai yra jų gyvenimo būdas. Elnias jiems yra viskas: ir maistas, ir transportas ir būstas. Jie nelabai mėgsta skersti savo gyvūnus, todėl banda sparčiai auga.

    Dar šia tema

    Antarktidoje rado "pamestą" urvą
    Estijos prezidentė Belingshauzeną pavadino "mūsų žmogumi"
    Estijos prezidentė apsilankė Rusijos poliarinėje stotyje Antarktidoje
    Tegai:
    kelionės, elnias

    Svarbiausios temos