13:05 2020 Rugpjūčio 05
Tiesioginis eteris
  • USD1.1765
  • RUB86.7275
    Pasaulyje
    Gauti trumpą nuorodą
    Medicina ir sveikata (348)

    Mokslininkai atliko daugiau nei pusės milijono žmonių nuo 20 iki 79 metų apklausą. Dalyviai atsakė į klausimus apie suvartotos kavos kiekį, paruošimo būdą

    VILNIUS, balandžio 24 — Sputnik. Švedijos Gotenborgo universiteto mokslininkai išsiaiškino, kuris kavos gaminimo būdas sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Rezultatus skelbia "European Journal of Preventive Cardiology".

    Mokslininkai atliko daugiau nei pusės milijono žmonių nuo 20 iki 79 metų apklausą. Dalyviai atsakė į klausimus apie suvartotos kavos kiekį, paruošimo būdą.

    Be to, buvo renkami tokie duomenys kaip ūgis, svoris, kraujospūdis, cholesterolis, taip pat informacija apie blogus įpročius, fizinio aktyvumo ir lavinimo rodiklius.

    Pasak tyrėjų, visi šie veiksniai gali turėti įtakos tiek gėrimų vartojimo lygiui, tiek širdies ir kraujagyslių ligų rizikai.

    Eksperimentas truko 20 metų. Per tą laiką mirė 46 461 žmogus, iš jų 12 621 — nuo širdies ir kraujagyslių ligų, iš jų maždaug pusė — nuo širdies smūgio.

    Paaiškėjo, kad tarp tų, kurie vartojo filtruotą kavą, mirties rizika buvo 15 % mažesnė nei tarp tų, kurie negėrė kavos. Vyrų mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė buvo 12 % mažesnė, o moterų — 20 %.

    Mažiausias mirtingumas buvo tarp tų, kurie per dieną išgerdavo nuo vieno iki keturių puodelių filtruotos kavos.

    Tuo pačiu nefiltruotas gėrimas padidino cholesterolio kiekį kraujyje, o tai padidino vyresnių nei 60 metų vyrų mirties tikimybę.

    Temos:
    Medicina ir sveikata (348)

    Dar šia tema

    Kinija įvertino Rusijos požiūrį į koronaviruso kilmę
    Biologė papasakojo apie gyvūnų, įtariamų perduodant koronavirusą, gyvenimą
    Tegai:
    tyrimas, sveikata, kava

    Svarbiausios temos