21:18 2020 Liepos 11
Tiesioginis eteris
  • USD1.1276
  • RUB80.2104
    Pasaulyje
    Gauti trumpą nuorodą
    Naujo koronaviruso protrūkis Lietuvoje ir pasaulyje (2174)

    Tyrimo autorių teigimu, pacientams, sergantiems COVID-19, uoslės jutimas susilpnėja vidutiniškai 80, skonis — 70, o trigeminalinis jautrumas — 40 procentų

    VILNIUS, gegužės 14 — Sputnik. Didelio masto tarptautinio tyrimo apie COVID-19 ryšį su sutrikusiomis žmogaus jutimo sistemomis rezultatai parodė, kad nauja koronavirusinė infekcija sukelia ne tik uoslės praradimą, bet ir burnos ertmės jautrumo pokyčius. Tyrime dalyvavo Rusijos mokslininkai. Leidinys paskelbtas "medRxiv" portale.

    50 šalių mokslininkai sukūrė Pasaulinį chemosensorinių mokslų konsorciumą (GCCR), kuris tiria naujojo koronaviruso infekcijos poveikį visų chemosensorinių sistemų veikimui — uoslei, skonio pojūčiui ir vadinamajam trigeminaliniam jautrumui burnos ertmėje.

    Kalbama apie odos ir gleivinių cheminį jautrumą, pasireiškiantį lytėjimo pojūčių kompleksu, pavyzdžiui, dilgčiojimu ar šaltkrėčiu.

    Konsorciumo atliktas visuotinis pacientų, kuriems diagnozuota COVID-19, apklausa parodė, kad nauji koronavirusinės infekcijos simptomai apima ne tik anosmiją — uoslės praradimą, bet ir staigų skonio pojūčių susilpnėjimą, taip pat burnos ertmės jautrumo pokyčius, jei nėra nosies užgulimo.

    Tai yra reikšmingas skirtumas tarp COVID-19 ir SARS bei gripo, kai taip pat galima pastebėti dalinį uoslės praradimą.

    Nuo balandžio 22 dienos iki šiol iš visuotinės apklausos dalyvių buvo gauta daugiau nei 30 tūkst. atsakymų. Leidinyje pateikiami pirmųjų 4039 pacientų iš 41 šalies, įskaitant Rusiją, rezultatai.

    Tyrimo autorių teigimu, pacientams, sergantiems COVID-19, uoslės jutimas susilpnėja vidutiniškai 80, skonis — 70, o trigeminalinis jautrumas — 40 procentų.

    "Visuotinei pandemijai reikia visuotinio atsako", — RIA Novosti pasakoja viena iš tyrimo autorių Vera Voznesenskaja, atstovaujanti Rusijai GCCR.

    "Tyrimo rezultatai parodė, kad pacientams, sergantiems COVID-19, pastebimi ne tik staigūs uoslės ir skonio pojūčių praradimai, bet ir trišakio nervo jautrumo pažeidimas, tuo tarpu pacientai neturėjo slogos, jų nosis nebuvo užgulta, o tai pirmiausia rodo, kad pažeistas neuronų substratas ir tyrimai tęsiami, ir ilgainiui staigus uoslės, skonio jautrumo praradimas, kaip naujos koronavirusinės infekcijos rodiklis, gali būti naudojamas, siekiant atskirti įprastą SARS ir COVID-19", — sakė ji.

    Kovo 11 dieną Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė naujos koronavirusinės infekcijos COVID-19 protrūkį pandemija. Naujausiais PSO duomenimis, pasaulyje užfiksuota daugiau nei 4,2 mln. infekcijos atvejų, mirė daugiau nei 290 tūkst. žmonių.

    Temos:
    Naujo koronaviruso protrūkis Lietuvoje ir pasaulyje (2174)

    Dar šia tema

    Biologė paaiškino, kam formuojasi imunitetas COVID-19
    Skyrybų neišvengti? Blogiausias karantino poveikis sveikatai
    Mokslininkai išsiaiškino, kodėl vyresnio amžiaus žmonės dažniau užsikrečia koronavirusu
    Tegai:
    tyrimas, koronavirusas, mokslininkai

    Svarbiausios temos